Annons:

Thursday 15/02 11:37

Sagan fortsätter

Det är en saga som innehåller kapitel som inte har något slut. Den här torsdagskvällen kommer tiden att stå stilla när Östersunds FK springer ut sida vid sida med världsstjärnorna i Arsenal. Ett möte som bara kan ske inom idrotten och kanske när David mötte Goliat...

För sex år sedan spelade Östersunds FK i fjärde divisionen. Vid samma tidpunkt signerade Arsene Wenger ett nytt kontrakt med Arsenal. Sedan dess är det mesta sig likt i Arsenal, men ingenting - absolut ingenting - är sig likt i Östersund. För sju år sedan vandrade en 37-årig man från Solihull in genom grindarna till Jämtkraft Arena. Han visste inte mycket om fotbollen i Östersund, men han såg direkt att det inte var besvarad kärlek från alla utomstående mot laget och dess spelare. En faktor var den blygsamma serietillhörigheten, men en annan var att spelarna - enligt Graham Potter - i vissa sammanhang visade fel attityd och detta avspeglade sig bland supportrar och andra i Östersund.

Så resan mot ljuvligare platser, större matcher och fullskaliga rubriker inleddes med att försöka charma staden Östersund. Graham Potter skickade spelarna på teater, dans och en del annat som låg en bra bit utanför fotbollen. Spelarna svetsades samman och Graham Potters spelidé började sakt men säkert fästa sig.

Resan mot eliten gick snabbt. Graham Potter höll envist kvar vid sin fotbollsfilosofi och han handplockade spelare som knappt var ordinarie i sina lag. De här spelarna formade Graham Potter och gav dem självförtroende.

Om någon för sex år sedan hade berättat att Östersund torsdagen den 15 februari skulle möta Arsenal på Jämtkraft Arena så hade sjukvården fått börja arbeta. Ett fullständigt galet påstående. Så långt från verklighet och fakta som det går att komma. Men dagen kom.

Nu är den här.

Arsenal genrepade inför 83222 åskådare mot Tottenham i helgen. Samtidigt besegrade Östersund i en cupmatch Trelleborg.

I sammanhanget ska betänkas att det i hela Östersunds kommun 49806 personer...

Det kommer vara en vacker kväll för väldigt många.

Väldigt bister för Arsene Wenger som tvingas kliva igenom meterhöga snövallar innan han i minusgrader kan kura ihop sig på spelarbänken. Här finns inga figursydda läderstolar med Arsenal-emblem som hemma i London. Här finns samma bänkar som för sex år sedam, då Östersund spelade mot division II-lag.

Det är en saga som precis som böckerna om Harry Potter har utrymme för flera uppföljare.

Det är en saga bara i sig att engelsmannen Graham Potter får skaka hand med sin tränarkollega Arsene Wenger.

Östersundsspelarna kommer att få medverka i ett sammanhang som de aldrig glömer och förmodligen aldrig mer kommer att få uppleva.

Arsenals spelare åker till snö och drivis med en enda förhoppning att komma hem utan blåfrusna tår.

Det är det som kan bädda för något vackert ikväll i Östersund.

Och som ni vet: fotbollen är alltid rund...
FREDRIK PERSSON

 

Annons:

Wednesday 14/02 11:52

Ledin, OS-fiaskot och Dagen D...

Det är dagen före och dagen innan på ett märkligt sätt för Karlskrona HK. Igår presenterades målvakten Johan Holmqvist som det senaste nytillskotten. En 39-åring bytes ut mot en annan, då ett annat nyförvärv - Per Ledin - fick lämna klubben. Allt detta händer i en vecka som betraktas som säsongens viktigaste. Det är nu som klubbarna kan plocka in det som behövs för framgång. Men när den 15 februari övergår till en ny dag är det för sent. Lika sent som att skapa OS-feber i Pyeongchang...

Hockeyn först: för ett par månader sedan beskrevs då kontraktlöse 39-åringen Per Ledin som en frälsare av KHK. Klubbledningen menade att värvningen av Per Ledin skulle generera i omkring 500 personer extra per hemmamatch och dessutom flera mål och assists från hans klubba..

Efter 14 matcher var det slut. I det här läget hade förtroendakapitalet börjat raseras och flera olika orsaker bidrog till att Per Ledin lämnade klubben.

Märklig attityd på träning, slagsmål med lagkamrat på träning och ett facit på isen som var lika klent som "extrapubliken" på läktarna. En målgivande passning blev det innan Per Ledin byttes ut mot en allsvensk forward.

Kanske det bästa som hänt på hela säsongen. Nu kommer gruppen samman, får in en riktigt duglig målskytt, vässar Johan Holmqvist och hoppas på en eller ett par nyförvärv innan den 15 februari.

"Vi har ingen stor plånbok", berättade sportchef Patric Larsson häromdagen. Mot bakgrund av att företagsnätverket bakom Powerteam snart plockat in en miljon kronor, så borde det finnas utrymme ekonomiskt.

Per Ledins lönekostnad försvinner och ersätts av betydligt lägre.

Henrik Törnqvist lämnade till Linköpings HC.

Flera utlåningar och förändringar borde ge stora möjligheter att få loss spelare för de sista matcherna.

Om det faller på ekonomin, så måste det innebära att Johan Holmqvist gjort sin bästa löneförhandling i karriären...

Om det handlar om mycket i KHK, så handlar det om desto mindre i Pyeongchang.

Det känns som Pyeongchang är en plats ingen vill besöka.

När våra skidkanoner plöjer mjölksyra i längdspåren, så är det bara ledarna som finns där. Och när väl upploppet nalkas och OS-medaljerna ska fördelas så är det ungefär lika mycket folk som på en division IV match i fotboll.

Ca 500 personer såg en av skidgrenarna under tisdagen och det är hemskt. Det verkar bara vara anhöriga, media, ledare och funktionärer som finns på läktaren. Det är kanske därför som våra skidprofiler så lätt hittar sina anhöriga på läktaren efter sina lopp.

Det hjälper inte hur mycket ljudeffekter Kanal 5 försöker plocka in. Det hjälper inte att man plockat in nästintill hela seniorlandslaget ("Foppa", Johan Olsson, Therese Borssén, Carl-Johan Bergman, Anders Södergren, Anna Olsson osv). Inte heller att man jobbat hårt med studiodekoren och värvat profiler från grannkanalerna. Hur gärna Kanal 5 än försöker bringa in en strimma av OS-feber till de platser där tv-tittarna finns, så finns inte rätt atmosfär där.

Nu kan inte Pyeongchang anklagas för det här. OS kom till Sydkorea och i god tid fanns resrutter och paket klara för presumtiva resenärer.

Men Sydkorea lockar inte i dessa dagar.

När till och med vissa aktiva känner visst obehag att vara på plats, så ska inte den sportintresserade bära ansvar för det publikmässiga fiaskot.

Det är nog så att en granne några mil bort bär det fulla ansvaret för att OS blir som en division IV-match i fotboll istället för en folkfest...
FREDRIK PERSSON
 

 

 

Annons:

Wednesday 7/02 15:02

1978 är året för Karlskrona HK

Karlskrona HK ser ut att vara nära att få klartecken från målvakten Johan Holmqvist och därmed skulle två av de tre "mitt under säsongen"-värvningarna bära gemensamma drag. Såväl Johan Holmqvist om Per Ledin är nämligen födda samma år: 1978. De här spelarna plus eventuellt ytterligare någon värvning (forward) ska bära KHK till fortsatt SHL-spel.

Efter sin förra succé i KHK har Johan Holmqvist tagit det lugnt och hjälpt föreningen i sitt hjärta - Brynäs IF - med att finslipa A-truppens målvakter.

Inför den här säsongen gjorde Johan Holmqvist ett helhjärtat försök att nå SHL på nytt. Men den utlagda kroken svarade dåligt och betet förblev kvar i det SHL-spö Tierp-sonen fiskade med.

Sedan dess har det blivit några "nej tack" - till KHK bland annat - men nu pekar vindriktningen på en ny tillvaro i KHK för Johan Holmqvist.

Den blir kort i så fall.

Det återstår knappt tio matcher av grundserien och eventuellt max sju kvalmatcher.

Lägg därtill att Johan Holmqvist måste få tid på sig att få matchpuls, så förstår alla att den här "78:an" behöver tid på sig.

Den andra "78-an" Per Ledin har fått gott om tid, men här har rubrikerna mest handlat om agerande på träningspassen. Per Ledin har hittills svarat en mågivande passning på 12 matcher.

När KHK nu så hett sätter sitt hopp till "78:orna", så är det en smula komiskt att:

# Klubben (dåvarande KIK) hade sin första toppsäsong just 1978.

# Samt att klubbens tredje nyförvärv mitt under den här säsongen - Akim Ailu - bär tröja nummer, just det!, 78...
FREDRIK PERSSON

Annons:

Wednesday 17/01 11:20

KHK bjuder in med armbågen

När Karlskrona Hockeyklubb på lördag möter Mora i SHL är det meningen att så många som möjligt av spelarna från klubbens trupp för 40 år sedan ska finnas med. Det är dock inte röda mattan som rullas ut. Spelarna är välkomna, men det är entrébiljett och egna pengar till korv som gäller. Om en klubb behandlar historiken på det sättet så finns det anledning att sätta ett stort frågetecken för framtiden.

Avtackningar och hyllningar av trotjänare har blivit allt vanligare. I Stockholm fick Nichlas Falk motta supportrarna och fansens stora kärlek. Detsamma gäller Niklas Andersson i Frölunda. En hyllning är inte bara ett sätt att tacka för en fin tid tillsammans. En hyllning är också en markör för klubben, där det klart framgår att vi tar hand om våra spelare och vi glömmer inte deras insatser.

På lördag möter KHK på hemmais Mora och klubben vill fokusera på spelartruppen 1978. 40 år sedan de fäste färgen orange på ett sätt som motståndarna sent glömde. Nu ska de återförenas. Träffas igen. Äta en riktigt god middag, få något svalkande i glasen, lyssna på uppsnacket, få en inblick i klubben anno 2018 och se SHL-matchen.

Nej, riktigt så är det inte. Om du tillhör truppen anno 1978 så får du betala 300:- för mat och matchbiljett. Embart matchen kan du se för 150:-. Har du en respektive så är priset 700:- för mat och match.

KHK:s sätt att tacka de spelare som skapade det intresse för ishockeyn som sedan gått upp och ned, men som nu landat i den högsta serien.

Det är ett skamligt sätt att göra på det här sättet. Om inte inbjudan förändras eller i vart fall justeras lär det inte bli någon stor spelartrupp i Sunes hörna, i restaurangen och på läktarplats.

Jag tänker på en sådan profil som Harri Rindell (64 år idag - grattis!). Han kom till Karlskrona från Helsingfors 1978. Stannade två säsonger innan karriären fortsatte i HV 71. Hela laget andades optimism och kreativitet. Belöningen kom också genom att föreningen tog hem seriesegern i den södra division I-gruppen.

Om några dagar spelar Karlskronas färskaste upplaga - truppen för säsongen 2017/2018 - en ny match i SHL.

Mötet är mot Mora och det laget har spelarna för 40 år sedan speciella minnen från. Mora vann liksom Karlskrona sin division I-serie.

Nyfikenheten från det äldre gardet är säkert stor att se både nya Karlskrona, men också anrika Mora.

Nu kan det bli möjligt.

Men det blir ingen röd matta, blomsterkvastar, tal och hyllningar.

Det blir som det blir.

Det blir 150:- för matchen och 200:- för maten.

Det handlar ju om att ta hand om historien. Inte glömma Rindell och de andra. Visa att Karlskrona är en klubb som bryr sig. Inte glömmer utan alltid finns där.

Det blir en spännande lördag på alla sätt.

Återföreningen med hjältarna från Wämöhallen möts igen.

Det blir något att se fram emot.

Men smakar det så kostar det...
FREDRIK PERSSON

Annons:

Wednesday 17/01 10:54

KHK bjuder in med armbågen

När KHK på lördag möter Mora i SHL vill klubben uppmärksamma spelartruppen för 40 år sedan. Men det handlar om en ganska kantig inbjudan. Om någon av de före detta stjärnorna vill komma så får de stå för mat och matchbiljett själva.

Säsongen 1978/79 började de frö som sedan skade eran med bröderna Loob och ett allt starkare hockeyintresse växte fram i Karlskrona. Flera av spelarna i truppen för 40 år sedan gick vidare till större klubbar, en del blev tränare och en del jobbar fortfarande med ishockey i form av scouting.

Hyllningar inom ishockeyn har tagit fart på allvar och minnesbilderna från Djurgårdens Nichlas Falk och Frölundas Niklas Andersson är några exempel på hur deras föreningar omsatt deras många säsonger med ren och skär kärlek.

Det kunde varit så på lördag också.

Men när KHK möter Mora (ett klassiskt möte för de äldre, då Karlskrona vann division I södra och Mora sin division I-grupp säsongen 1978/1979, men någonstans har luften gått ur projektet.

Återstår att se hur många av legendarerna hälsar på Sunes Hörna, äter i restaurangen och ser matchen.

Allt har sitt pris och för Karlskronas hjältar från förr är det 150:- för matchbiljett och 150:- för maten.

Förhoppningen hade varit att se Harri Rindell (grattis på 64-års dagen!) i Karlskrona igen, men det lär nog inte ske.

Tiden går fort och historien kan vara lätt att glömma, men det som skedde i slutet av 1970-taet och början av 1980-talet borde genererat hyllningar i nivå med Falk och Andersson.

På lördag är det dags - Karlskrona mot Mora!
FREDRIK PERSSON

Annons:

Tuesday 16/01 04:46

Jerrings röst har tystnat

Idrotts-Sverige har fått säga sitt. Peder Fredricson är landets främsta idrottsutövare. Hoppryttaren med rötterna i Flyinge snuvade alla på konfekten. 45-åringen (fyller 46 den 30 januari) tog hem det prestigefulla Jerringpriset. Fel, anser många som nu vill se över regelverket kring röstningen av det populära priset.

När Sven Jerring avled 1979 beslutade Sveriges Radio att ett årligt rpis skulle instiftas i hans namn. Och det skulle vara speciellt. Det här priset skulle inte ha några experter. Det här priset skulle vara folkets pris - dett ocg mitt. Frågan är om det är så längre.

När Peder Fredrcson hoppar hem guldet i Göteborg har Sarah Sjöström i simbassängen brutit världsrekord sönder och samman, vilket lett till en rad mästerskapsmedaljer. Hon skår under året en räcka världsrekord och under en period av säsongen är hon innehavare av åtta (!) stycken. Hon tar också sin första seger i Världscupen under året.

Om folket fått välja hade Sarah Sjöström vunnit Jerringpriset enkelt. Med stor marginal.

Men hon gjorde inte det och frågan är ju vad som hände?

Enligt mig är det samma mekanismer som när Rolf-Göran Bengtsson vann 2011 och Peder Fredricson 2016. Det är en extremt bred uppslutning från förbundet. Minsta ridklubb får en påminnelsse hur man ska lägga sin röst i Jerringpriset. Detta kan liknas vid kampanjer och på sociala medier är trycket hårt på att rösta.

Om varje person fick lägga en röst är jag övertygad om att Sarah Sjöström vunnit en klar seger. Vinsterna 2014 och 2015 hade då fått sällskap.

Orättvisan i röstningsförfarandet och den tveksamm "helgardering" från vissa håll gör att Jerringpriset inte längre är folkets pris. Ett folkets pris som går till den främsta idrottsutövaren.

Nej, flera saker de senaste åren medför att det är andra meknismer som avgöra. Em effektiv och väloljad pr-maskin, ett stort specialförbund och tid att lanser en röstningskampanj.

Det har ridsporten lyckats med tre gånger under de sju senaste åren.

Det må vara vackert, snabbt och hoppfull, men i ett perspektiv förödande.

Om några när dagens unga fått sina telefoner och surf fritt. Då kan vem som helst få det klassiska priset. Må inte utvecklingen bli sådan.

Förslaget är därmed att antingen:

A) Lägger ner Jerringpriset.
B) Inför en spärr som bara tillåter en röst.

Om ett år är det dock givet. När Jerringpriset då på nytt ska delas ut, så behöver inga namnlappat skrivas, inga samtal ringas eller duo-appar installers.

Om ett år har det Svenska fotbollslandslaget tilldelats Sven Jerrings klassiska pris.

Jerringpriset går till landslaget för vad de uträttade i Ryssland under juni/juli den här månaden.

För att Sverige i detta fotbolls-VM tog...

Vi väntar med valören till alla fontänbad är över, karavaner av kärlek i blått och gult och hjältarnas hemkomst.

Men redan där och då kan Jerringpriset delas ut.

Det känns skönt.

För en gångs skull blir Sven Jerrings pris hela folkets pris.

Det var ett tag sedan...

"Japaner, japaner, från sig vilt slående japaner... japaner som hoppar, japaner som fläker sig japaner som gör alt för att rädda segern åt Nippon /.../"

Ja, det var så han refererade - Sven Jerring. Nu finns hans gärning och hans pris kvar. Hans ande vilar fortfarande över idrotten i Sverige, men det krävs nya grepp för att på ett rättvist sätt plocka fram "rätt" pristagare år efter år.

Men som sagt i januari 2019 behöver vi inte tänka på det, då är det klart sedan länge. Då delas Jerringpriset åter ut till det svenska herrlandslaget i fotboll. Första gången var 1994 och det här året kommer ungdomarna att få nya namn, nya idoler att drömma sig igenom.

Ett scenario som skulle glädja mannen som just nu vilar på Minneslunden Norra begravningsplatsen.
FREDRIK PERSSON

 

 

 

 

Annons:

Monday 15/01 05:20

Million dollar baby - KHK?

Karlskrona har lämnat de fem senaste matcherna med noll poäng och en jumboplats i SHL-tabellen. Den här gången är det ordentlig kris. Och frågan vi alla ställer oss: är KHK ett lag för den högsta serien i ishockey? Ett SHL-lag. Jag vill utbrista i ett rungande JA!!!, men mumlar istället fram ett kanske. Det är slut med mumlande och svammel nu, Ska KHK vara kvar krävs tuffa beslut. Tränarstaben måste ha styrelsens ögon på sig efter 0-7 i Luleå och 0-6 i Leksand.

Våren 1995 - mitt i KHK:s vandrig - kom den: boxningsfilmen som knockade dig.
Nu ät det vinter 2017 och andra förutsättningar, men målet är detsamma: att hitta en Million dollar baby.
Fem raka förlluster, sist i såväl SHL som i publikligan. Lägg därtill en oordnad ekonomi och personaluppsägningar, så nuddar du vid tillståndet för patienten KHK.
I nuläget talat allt för ett kvalspel för att behålla SHL-platsen och därmed bli överrösta av pengar från det nytecknade avtal pm tv-rättigheterma.
Det sägs att de kommer till SHL 2018/19 kommer göra det under väldigt lång tid. Väldigt lång.
Men ett KHK anno 14 januari 2018 är ingen vinnre i ett kval.
Vinnare föds på träningar och på matcher.
Vinnare föds inte när Luleå kastar in puckar, liksom Färjestad och några klubbar till.
Är det spelarna som inte förstår träningarna? Ät det tränaren Ove Mohlin som saknar alternativ för att få igång spelet eller är det en splittrad grupp vi ser därute?
Oavsett vänskapsband, relation med förening eller trivsel i stan.
Det finns inget anat än resultat som räknas och snart är det tomt med alternativ för KHK.
En annan röst. En annan tydlighet. En annan hålning. En annan grupp. En vinnande enhet.
Det är bitar som KHK kan nå genm ett tränarbyte.
Eller är man kvar bland nyöppnad Hamburgeria, korv, glass och dricka.
Kvar i den miljö som starkt påminner om Hockeyallsvenskan.
Det lir surt att skicka Ove Molin slantar i drygt två år till, men räddas klubben sportsligt genom ett tränarbyte så är pengarna i hamn.
Det lär bli intensiva dagar i NKT Arena framöver...
FREDRIK PERSSON

Annons:

Wednesday 10/01 13:06

KHK-chefens bristande nattsömn på kudden i orange

Hon lämnade vildmarkslivet och äventyret på en annan kontinent för att bryta ny mark i ett för henne okänt område. Charlotte Gustavsson är kvinnan som på kort tid hoppat på sitt andra uppdrag i ledande befattning inom svensk ishockey. Når snålblåsten och regnet pinar staden vid havet är det också symboliska tårar hos alla de som har ett hjärta som klappar för Karlskrona HK.

Det är en säsong som inte direkt haft en magnetisk kraft kring NKT Arena. Publiken har tydligt markerat en mättnadskänsla för förluster och troheten är långt ifrån välsignad. I denna miljö ska Charlotte Gustavsson arbeta för att skapa en arena som fylls med drygt tusen åskådare till, förfallna hyreslappar och ett allmänt missmod mot den förening som en gång i tiden myntade det klassiska "Det är vi som är KHK".

Nu vet alla vilka KHK och dessvärre gör nämden för elitlicensen det också.

Det är strama tyglar som gäller för att få vara med i SHL-karusellen och några större tapp låter sig inte göras.

KHK har försökt att plocka bort barlast och på så vis rensat bort ett antal lönespecifikationer, men till slut blir det början till slutet att svälta en trupp så pass mycket att den varken i mängd eller kvalitet håller måttet.

I ett försök att få en nytändning rekryterades kontraktslöse Per Ledin till KHK. Utfallet där är för tidigt att summera, men någon kioskvältare blev inte den trefaldiga SM-vinnaren.

Nu handlar det om att åter få nattsömn på kudden i orange. Charlotte Gustavsson har redan berättat att hon ligger sömnlös och frågan är vilka medel som finna kvar?

Det som kan rädda KHK är ett våghalsigt spel, där alla marker kastas in på rött.

Det handlar om att få spela ett kvalspel om sin SHL-status.

Ett lyckosamt kvalspel skulle ge flera extra matcher hemma och 5050 på läktarna.

Men insatsen är tuff, närmast skakande.

För en förlust i ett kvalspel innebär att KHK snart är tillbaka i början av den trappa som ledde till den magiska resan.

Förhoppningsvis kommer ett par segrar, en tillströmmande publik och ett ökat tryck för hockeyn i stan.

Det är först då som Charlotte Gustavsson kan somna lugnt och tryggt utan att drömma om vilda lejon vars enda intention är att ta det som hon kämpar för: SHL spel även nästa säsong för KHK.

FREDRIK PERSSON

Annons:

Wednesday 22/11 11:23

Hur många #hashtags finns det i världen?

Vi lever i en ny värld. En ny tid. Ser mitt barn på skolgården ge en yngre kamrat en kram och hjälp med spaden. Det är här framtidens medmänniskor skapas. De tar intryck, lär sig, tar åt sig - av oss. Min önskan och förhoppning är att min dotter och hennes kompisar ska slippa växa upp i en miljö, i ett sammanhang, där ett nummertecken är följt av ett namn. Där en #hashtag ska behövas för att veta vad som är rätt och fel som människa.

Du har sett dem överallt vid det här laget: #tystnadtagning, #deadline och flera andra. Alla sprungna ur ett amerikanskt upprop för väldigt länge sedan som nu knuffat undan osunda värderingar, felaktiga attiytyder och kränkande behandlingar under namnet #metoo.

Det känns som det kommer ständigt nya påminnelser om att vi inte ser 2018 framför oss om blott en dryg månad utan att svulster som förr ligger kvar.

Förhoppningvis rensas detta ut och vi kommer tillsammans i en miljö, där det inte behövs upprop, hårda ord och nyskrivna hashtags.

Förhoppningsvis lär vi oss. Rensar bort det gamla och tänker framåt.

För det är just på den där skolgården, där min dotter springer i sin röda overall tillsammans med sina andra kompisar som framtiden finns - ljuset.

Det är där den stolthet finns som ska bära allting framåt.

Det känns som om vi kommer att nå dit. För våra barn får den bästa ingången till den här vuxenvärlden genom en skolmiljö som är oslagbar.

Sedan är det upp till oss att föra det här vidare.

Jag hoppas inte nya hashtags ska behövas.

Inga fler upprop.

Inga mer hjärtslitande berättelser.

Naiv eller inte.

Jag tror vi klarar att vandra vidare och lösa det här.

Och skulle vi någonsin tveka, så har vi vår yngre generation som kommer att påminna oss.

Kram
FREDRIK PERSSON

Annons:

Thursday 16/11 11:52

En hockeyresa utan slut...

Karlskrona Hockeyklubb sliter vidare i landets högsta serie, SHL, och utmaningarna är många precis som de svåra passager som det innebär att bedriva verksamhet på den här nivån. Frågan är vad som återstår framåt vårkanten när säsongen är över. Är hockeyresan slut då?

Nyhetens behag har lagt sig. På samma sätt som intresset mättades efter ett antal allsvenska fotbollssäsonger för Mjällby AIF:s del så bär SHL inte längre den fantastiska attraktionskraft för Karlskronas del. Senast landade publiksiffran på drygt 3100 personer, då tabellettan och "grannen" Växjö Lakers kom till NKT Arena.

Det är långt ifrån den fullsatta salong (5050 åskådare) i seriepremiären mot Leksand 2016. Det är också en bra bit från den nivå som klubbledningen vill ligga när det gäller publiksnittet.

Varför lockar inte SHL-hockey i Blekinge?

Det finns flera orsaker. Här är några:

1) Segrar skapar intresse. Framgång föder framgång. KHK har hittills i år vunnit tre av 17 matcher efter ordinarie tid och har bara Rögle BK bakom sig i tabellen.

2) Tv-bolagen stjäl utrymme och publik. Den gedigna bevakning som tv-bolagen svarar för ger en direkt upplevelse framför tv-apparaten. Här får du allt: analyserna, situationerna och kommentarerna. KHK meddelade innan säsongen att man skulle ge de åskådare som besökte matcherna ett mervärde. Men mer än en kamera som vill kyssas, kundvagnar på hal is och ett par kommentarer i samband med matchen är det närmaste man har kommit.

3) Spelschemat. 52 matcher, vilket ger fyra matcher mot respektive lag. En lång räcka av matcher och när SHL envisas med det idiotiska upplägget med "back to back" och den här säsongen två matcher på samma is på två dagar, då är det lönlöst att försöka skapa intresse och nyfikenhet kring samtliga 52 matcher.

Frågan är hur det kommer att se ut när säsongen 2017/18 är avslutad?

Målsättningen med ett publiksnitt på omkring 3600 åskådare och en slutspelsplats/play in-plats känns just nu som svåra mål att nå.

Näst sist efter 17 matcher och gapet till de streck som verkligen betyder något och som genererar intäkter börjar bli stort.

Publiktillströmningen ökar inte heller nämnvärt.

Inför säsongen var klubbchefen Charlotte Gustavsson tydlig med att det inte var tal om att skänka bort biljetter eller subventionera dem. KHK skulle skapa en produkt som var värd att betala för.

Det tog dock inte många veckor in på säsongen förrän det kom erbjudande om rabatterade biljetter och för några veckor sedan ingick till och med matchbiljetter när man handlade varor i en livsmedelsbutik.

Problemet med minskade intäkter och tomma stolar i hallen skapar också andra bekymmer.

Utrymmet för att agera i syfte att förstärka spelartruppen eller se över förändringar i tränarstaben är ytterst begränsat.

Hittills har det handlat om att låna ut spelare för att få ett uppehåll för lönekostnaden och de spelare som tillkommit har hämtats från de egna leden.

Receptet för att få fart på KHK igen är dock inte enkelt.

Men drömmar om en återkomst av Alexander Bergström i vinter när KHL avrundar och en comeback av Johan Holmqvist är två ingredienser som skulle väcka hockeyintresset.

Men då handlar det om en ansenlig summa pengar som måste fram. Johan Holmqvist vet sitt värde och för att täcka skatteluckan jämfört med Ryssland så behöver kompensationen till Alexander Bergström var hög liksom försäkringskostnaden.

KHK går mot en spännande framtid, men frågan kvarstår: hur intressant är Karlskrona HK i mars/april 2018?
FREDRIK PERSSON