Annons:

Monday 17/04 18:01

Tre matchbollar för HIF Karlskrona

Vinst även i den andra kvalmatchen för HIF Karlskrona mot Tyresö innebär att laget nu har ett utmärkt läge att säkra förnyat spel i handbollens högsta serie. Det krävs att Tyresö vinner tre raka matcher för att peta bort Karlskrona.

Precis som i den första matchen blev det jämnt och tätt inledningsvis. Drygt 1400 åskådare i Karlskrona idrottshall försökte heja fram laget till seger.
Tyresö slet tappert och hade uddamålsledning i paus, men HIF Karlskrona tog över efter paus och efter storspel av målvakten Mario Cvitkovic drog hemmalaget ifrån.
Segern skrevs till 26-21 och på söndag kan HIF Karlskrona säkra sin plats i handbollens högsta serie.

Annons:

Sunday 16/04 19:16

Mjällby AIF premiärvann

Mjällby vann premiären i division 1-fotbollen hemma mot Qviding. 1510 åskådare på Strandvallen såg hemmalaget vinna med 2-1.

Det blev full pott i påskhelgens premiär i division 1-fotbollen för bägge länslagen Mjällby AIF och FK Karlskrona.
2-1 för Karlskrona i fredags mot Kristianstad och Mjällby svarade med samma siffror på påskdagen mot Qviding.
En bländande öppningshalvtimme bäddade för segern. Joel Nilsson gjorde 1-0 efter 10 minuter och Mamudu Moro avgjorde med 2-1 i andra halvlek.

Annons:

Friday 14/04 17:49

Premiärvinst för FK Karlskrona

FK Karlskrona vann fotbollspremiären i division 1 på långfredagen, då Kristianstad besegrades med 2-1 på bortaplan.

Säsongens upplaga av division 1-fotbollen är extra intressant med tanke på att länets två bästa lag - Mjällby och Karlskrona - återfinns i serien.
Mjällby premiärspelar på söndag hemma mot Qviding, men för FK Karlskrona är första matchen avklarad.
Det blev vinst med 2-1 mot Kristianstad efter att Eric Petersson och Adam Eriksson gjort FK Karlskronas mål. Kristianstads reducerade på tillägg genom Albert Ejupi. FK Karlskronas Anton Dahlström tvingades utgå efter en ansiktsskada och det är osäkert hur pass allvarlig skadan är i nuläget. 528 personer såg FK Karlskrona besegra Kristianstad.

Annons:

Friday 7/04 13:40

KHK:s premiärmotstånd klart

Karlskrona HK inleder nästa SHL-säsong på hemmais mot Skellefteå AIK. Det står klart sedan spelschemat för säsongen 2017/18 nu fastställts.

Trots att årets säsong fortfarande inte är färdigspelad så finns redan nu de första omgångarna av SHL 2017/18 listade. Och det kommer att bli en svettig säsongsinledning för KHK:s del. Den 19 september tar laget emot Skellefteå på hemmais och i omgången efter väntar Frölunda på bortaplan.

KHK inleder sin försäsongsträning inom kort och klubben presenterade för ett par dagar sedan nyförvärven Carl Persson (BIK Karlskoga), Cory Murphy (Växjö) och Henrik Törnkvist (Linköping).

Innan seriepremiären mot Skellefteå i september ska ytterligare något nyförvärv in och så ska en ny klubbdirektör samt sportchef finnas på plats.

Annons:

Thursday 30/03 13:45

Säkraste vårtecknet

Klockan är feamvriden, solen visar sig och fågelkvitter tilltar i styrka. Säkra tecken i sig, men det säkraste vårtecknet är ändå att årets fotbollssäsong nu är igång på svensk mark.

Avsparken för våra nationella fotbollsserier brukar benämnas som det säkraste tecknet på att våren besegrat vintern.
Och nu när fotbollen rullat igång finns många godbitar. Förutom allsvenskans toppfight på dam- och herrsidan så blir det spännande att följa Asarums satsning på damsidan och inte minst den kommande duellen i division I på herrsidan mellan Mjällby och Karlskrona. Spännande matcher väntar och det kanske bästa av allt: våren är nu här!

Annons:

Monday 13/03 18:26

KHK-målvakt slog världsrekord

För några år sedan stod han i Karlskrona HK:s mål i allsvenskan - nu kan Oskar Östlund titulera sig världsrekordhållare. Han har nu medverkat i världens längsta ishockeymatch: 217 minuter och 14 sekunder.

2011 lånades 25-åringen från Växjö av KHK och han blev kvar där även under säsongen 2012/13.

Därefter väntade spel utomlands och det var med sin nuvarande klubb i norska ligan - Storhamar - som han medverkade i den historiska hockeymatchen.

Mötet mot Sparta från Sarpsborg varade i åtta och en halv timme (!).

Det tog hela elva perioder innan Oskar Östlunds Storhamar kunde vinna matchen med 2-1.

Världens genom tiderna längsta ishockeymatch är därmed ett faktum.

Tidigare toppnotering var 176 minuter och 30 sekunder.

I och med den här matchen är nu den före detta KHK-målvakten Oskar Östlund tillsammans med sina lagkamrater inskrivna i Gunniess Rekordbok

Annons:

Thursday 9/03 23:15

Drömmen dog

Karlskrona Hockeyklubbs dröm om att nå ett historiskt slutspel i SHL dog i den sista grundspelsomgången. Trots 4-0-vinst hemma mot Örebro blir det Djurgården och inte KHK som spelar vidare.

Säsongen är över för Karlskrona HK:s del.

Laget lyfte efter tränarbytet (Ove Molin kvar nästa säsong också?), men trots en stark slutforcering kunde laget inte stå emot vildsint spurtande Djurgården som vann elva av sina tolv senaste matcher och knep den sista slutspelsplatsen i avslutningsomgången.

Men årets säsong är ändå betydligt bättre än ifjol. Då slutade laget sist på 14:e plats och lyckades behålla SHL-platsen genom kvalspel.

Den här säsongen har laget vunnit nästan hälften av sina matcher och har legat på slutspelsplats i nästan samtliga 52 omgångar.

Men till slut räckte det inte och nu blir slutfacit 11:e plats.

I och med den missade slutspelsplatsen har KHK spelat klart för säsongen.

Annons:

Thursday 2/03 17:02

Sanningens minut efter tränarrockaderna

Elitlagen Karlskrona HK och HIF Karlskrona gjorde gemensam sak - bytte ut sin huvudtränare i sin strävan att nå sin målsättning. Nu väntar sanningens minut för klubbarna: SHL-slutspel för KHK och fortsatt elitstatus för HIF? Det är den viktiga frågeställningen inför avgörandet nu i mars.

Såväl Per Hånberg (KHK) som Ulf Schefvert (HIF Karlskrona) har ristat in sina namn i historieböckerna efter att ha tagit sitt respektive lag till en nivå som aldrig tidigare uppnåtts.

Nu är bägge tränarna bortplockade när klubbarna går in i säsongens elfte timme med en enda föresats: att infria målsättningen som för KHK:s del är en plats bland de tio främsta och för HIF Karlskronas del är nytt kontrakt i handbollsligan.

KHK:s nya huvudtränare - Ove Mohlin - har redan hunnit sätta sin prägel på laget och lyckats bryta den långa förlustsviten. Nu återstår den sista delen av grundserien och tillsammans med Luleå och Djurgården gör KHK upp om de två sista platserna i slutspelets play-in.

HIF Karlskronas tränarbyte går ännu inte att utvärdera. Efter 13 raka förlustmatcher fick Ulf Schefvert lämna plats för förre elitspelaren Karl-Johan Lång.

För klubbens del handlar det dels om att hålla ett lag bakom sig, dels klara av ett kommande kvalspel.

Ifjol lyckades HIF Karlskrona kvala sig kvar efter dramatiska matcher mot OV Helsingborg.

Den här säsongen blir det i bästa fall förnyat kvalspel och en ny möjlighet att förlänga sejouren i högsta serien.

KHK har redan säkrat sin tredje raka säsong i eliten och jobbar för slutspel.

HIF Karlskrona önskar inget hellre än att också nå en tredje säsong i högsta ligan.

Ansvaret för dessa målsättningar vilar inte längre på Hånberg/Schefvert.

Nu är det Molin/Lång som ska fixa det.

Annons:

Saturday 25/02 20:31

Fem matcher från hockeyhistoria

Karlskrona HK avfärdar Luleå med 3-1 i SHL-mötet på hemmais och är nu blott fem matcher från att skriva blekingsk hockeyhistoria. Om ett par veckor kan KHK vara klart för vidare spel om en plats i kvartsfinal, vilket är en nivå som få trodde var möjlig för bara ett år sedan.

Det har visserligen hackat i maskineriet. Huvudtränare Per Hånberg bortplockad och få ljusglimtar under en räcka av viktiga seriematcher.

Men när Luleå besegras den sista lördagen i februari innebär det att förhoppningen om fortsatt spel efter SHL:s grundserie lever kvar.

Segern var lagets blott andra på 16 (!) matcher men icke desto mindre viktig. Den togs mot en av huvudkonkurrenterna som också slåss om fortsatt spel (Djurgården är den tredje intressenten) och den ger vittring på en plats över det streck som skiljer fyra lag från härligheten att slåss om SM-guldet.

Med fem matcher kvar har KHK en poäng tillgodo på Djurgården, som ligger närmast under strecket på plats 11 med 58 poäng.

Närmast väntar Leksand på tisdag.

Nya poäng där och ett nytt kapitel hockeyhistoria är på att skrivas i Karlskrona.

Annons:

Friday 17/02 12:04

En viktig tid

Våra elitlag i handboll och ishockey är inne i ett kritiskt skede. Såväl HIF Karlskrona som Karlskrona HK har inte lyckats bryta långa förlusttrender och avgörandets stund närmar sig för bägge lagen.

Karlskrona HK inledde SHL-säsong nummer två på ett magiskt sätt och när laget tog emot Frölunda på senhösten gjorde man det som serieledare. Därefter har det gått tyngre och alla känner vid det här laget till historien med många förluster, publiktapp och sparkad tränare.

Trots en smärtsam period är dock KHK på en position i tabellen som inför säsongen skulle betecknas som fullt godkänd. Laget nosar på fortsatt spel efter grundserien i vad som seriemakarna benämner "play in" (fyra lag slåss om två slutspelsbiljetter i möten om  bäst av tre matcher).

En förlängning av serien är klubben värd efter allt hårt arbete den här säsongen. Men det viktigaste är att bryta förlusttrenden och hålla undan från det förhatliga kvalstrecket som skickar två lag (just nu Leksand och Rögle) in i samma ovissa framtid som KHK levde under ifjol (minns kvaldramatiken mot AIK).

För länets andra elitlag - HIF Karlskrona - gäller samma förutsättningar i handbollsligan.

Precis som KHK gör HIF Karlskrona sin andra raka säsong i högsta serien och precis som sin hockeygranne strävar laget efter att bli ett etablerat elitlag.

För HIF Karlskronas handlar det nu om att bli ett vinnande lag igen. Det handlar också om att undvika sistaplatsen i serien som innebär degradering.

Förmodligen blir det precis som ifjol ett kvalspel som krävs för förnyad elitstatus.

Fram till dess gäller det att få tillbaka skadade spelare ock läka sargade självförtroenden.

En framtida kvalfight framåt vårkanten - mot Alstermo (Amo) ? - kan vara förestående.

I så fall en handbollsfest som borde locka storpublik  och som bör ge HIF Karlskrona en fortsatt plats i högsta ligan.

När våren är här så vet vi om våra två lag kan förbereda sig på tredje raka säsongen i eliten.