Sunday 11 September

11 september

Jag sitter vid min plats på Sveriges Radios nyhetsredaktion. Min chef hojtar: "kontakta någon svensk i New York. Det verkar ha hänt något där. Det verkar vara några flygplan som kraschat...".

Klockan är strax efter halv elva och jag försöker ringa. Ingen kontakt. Knäpper på tv:n och ser bilder som jag aldrig glömmer. Ser en intensiv rökpelare från den byggnad jag besökte som ung med min familj när vi hälsade på min moster i USA. Jag minns hur jag stod lutad mot glasrutorna på högsta våningen och bara såg myror nedanför. Nu brinner byggnaden. Den delas. Kollapsar.

Det är den 11 september 2001 och efter detta datum är världen inte samma vackra plats som den var innan klockan slog 10:28 denna dag.

Idag är det exakt 15 år sedan händelsen i USA.

Många år har passerat, men det är fortfarande ett datum som försätter oss i beredskap.

Min bästa vän ska idag sätta sig på ett flygplan tillsammans med sin familj. Solen i Grekland lockar och jag avundas henne inte. Jag skulle inte vilja vara i ett flygplan detta datum "no matter what". Det kommer inte att hända någonting, men alla minnesbilder. Allting som skedde då hade kommit över mig där uppe i luften.

Vi hedrar de som inte fick andas efter detta datum för femton år sedan och vi minns historien.

Vi kommer alltid att vara vaksamma, försiktiga - misstänksamma.

Men vi måste fortsätta leva. Vara.

Vi måste fortsätta älska livet.

Därför är jag tacksam att många av oss - däribland min vän - idag ger sig ut till en flygplats och låter sig lyftas mot högre höjder.

Vi ska inte vara rädda. Inte ängsliga. Inte oroliga.

Vi ska bara vara.

Gå ut och ta hand om den här dagen nu.

Det är den 11 september...
/Fredrik Persson