Thursday 16 February

En viktig tid

Karlskrona HK inledde SHL-säsong nummer två på ett magiskt sätt och när laget tog emot Frölunda på senhösten gjorde man det som serieledare. Därefter har det gått tyngre och alla känner vid det här laget till historien med många förluster, publiktapp och sparkad tränare.

Trots en smärtsam period är dock KHK på en position i tabellen som inför säsongen skulle betecknas som fullt godkänd. Laget nosar på fortsatt spel efter grundserien i vad som seriemakarna benämner "play in" (fyra lag slåss om två slutspelsbiljetter i möten om  bäst av tre matcher).

En förlängning av serien är klubben värd efter allt hårt arbete den här säsongen. Men det viktigaste är att bryta förlusttrenden och hålla undan från det förhatliga kvalstrecket som skickar två lag (just nu Leksand och Rögle) in i samma ovissa framtid som KHK levde under ifjol (minns kvaldramatiken mot AIK).

För länets andra elitlag - HIF Karlskrona - gäller samma förutsättningar i handbollsligan.

Precis som KHK gör HIF Karlskrona sin andra raka säsong i högsta serien och precis som sin hockeygranne strävar laget efter att bli ett etablerat elitlag.

För HIF Karlskronas handlar det nu om att bli ett vinnande lag igen. Det handlar också om att undvika sistaplatsen i serien som innebär degradering.

Förmodligen blir det precis som ifjol ett kvalspel som krävs för förnyad elitstatus.

Fram till dess gäller det att få tillbaka skadade spelare ock läka sargade självförtroenden.

En framtida kvalfight framåt vårkanten - mot Alstermo (Amo) ? - kan vara förestående.

I så fall en handbollsfest som borde locka storpublik  och som bör ge HIF Karlskrona en fortsatt plats i högsta ligan.

När våren är här så vet vi om våra två lag kan förbereda sig på tredje raka säsongen i eliten.