Thursday 22 September

Följ Frida och hennes kamp

När fotbollskillarna i Åtvidabergs FF kämpade som allra mest under sin säsong, så öppnade en liten tjej ögonen ett stenkast bort från Kopparvallen. Den 28 april 1983 föddes Frida Wallberg. 27 år senare slog hon kanadensiskan Olivia Gerula och blev världsmästare i boxning.

Den 3 september 2011 försvarade en då 28-årig Frida Wallberg sin titel.

Några månader efter sin 30-årsdag - den 14 juni 2013 - gick Frida Wallberg en ny match. Men matchen i Golden Ring-galan i Stockholm mot Diana Prazak skulle bli någonting annat än en fight om ett mästarbälte. Det blev en kamp för att klara livet.

Frida Wallberg slogs ned och blev liggande livlös i ringen. Flera operationer följde och läkarna arbetade intensivt för att klara den hjärnblödning som 30-åringen ådrog sig.

Efter sommardagen för drygt tre år sedan är inget sig likt för Sveriges genom tiderna främsta boxare.

En lång rehabilitering följde och Frida kunde på avstånd se hur allt omkring henne fortsatte att rulla på medan hon enligt egen uppgift "bara stod still".

Dottern Nellie blev en räddning och en ventil. Hon följde med sin dotter på tennistävlingar och kom sakta tillbaka. Nu kämpar hon för att nå dit hon en gång siktade, men inte på samma sätt.

Hon vill bli bäst, men det kommer inte att bli i ringen.

Men vid sidan om har det mesta blivit vackrare, finare - bättre.

Efter separationen med Nellies pappa har Frida nu hittat en ny kärlek och Nellie får sitt syskon.

Boxningshandskarna ligger därhemma, men kommer inte att användas på samma nivå som tidigare.

Inte för att slå sig fram till världens främsta.

Nej, de finns där för att Frida Wallberg ska fightas vidare i det här livet och få tillbringa de resterande åren av sitt liv utan smärtor och obehagliga minnen från en skur av slag i en ring i Stockholm en junidag för drygt tre år sedan.

Ikväll i SVT 2 kan du klockan 20:00 se Frida Wallbergs kamp. Missa inte den dokumentären!
/Fredrik Persson