Wednesday 18 April

KHK-bossen Charlotte Gustavsson i knytblus?

KHK hade varit extremt noggranna när valet på ny klubbdirektör skulle göras inför säsongen 2017/18. Flera rekryteringsbyråer anlitades för att syna de ansökningar som kom in. Efter en längre tids granskning framstod 38-åriga Charlotte Gustavsson från Karlstad som den mest lämpliga för jobbet.

Charlotte Gustavsson kom närmast från ett vd-uppdrag inom Modo Hockey och hon blev därmed den första klubbdirektören för ett SHL-lag.

I Karlskrona virvlade hon in. Hon lanserade kundvagns-race,  "kiss-cam" och åkte båt i skärgården tillsammans med tränaren Ove Molin. Sedan åkte hon båt en gång till och det blev kännbart.

På KHK:s kickoff på färjan till Polen hamnade ett delikat ärende mitt i Charlotte Gustavssons knä. Klubbens sportchef blev så redlöst berusad att han blev inlåst i en hytt för att minimera de skador han orsakade genom sitt beteende.

När färjan lagt till i Karlskrona kom media som ett brev på posten (nåja) och ställde frågor.

Charlotte Gustavsson svarade ärligt att :det här var det värsta i mitt liv. Att se en nära medarbetare så berusad gjorde mig ont. Jag ska nu se till att hjälpa honom med rehab".

Några dagar efter det uttalandet meddelade styrelsen, där sportchefens bror är ordförande, att de tar över rehabiliteringen av sportchefen och att klubbens vd inte längre har någon del i denna fråga.

Det var det första rycket mot knytblusen.

Charlotte Gustavsson fick utstå ännu mer i en värld där merparten av besluten fattas av män och där rangordningen är klar från början.

Charlotte Gustavsson skulle inte växa sig större än klubben. Oavsett hennes titel skulle hon hållas i strama tyglar.

Situationen blev till slut ohållbar.

Nio månader efter att KHK:s ordförande överräckt en matchtröja i orange färg - obs: ingen knytblus! - så kom beskedet att Charlotte Gustavsson lämnar klubben.

Officiellt meddelar klubbens styrelse att det var ett gemensamt beslut, men frågan är om det var det?

Klubben tillsatte fyra (!) klubbdirektörer - hämtade från ekonomi, marknad, media och restaurang - samtliga män för att efterträda det jobb som en ensam kvinna skött tidigare.

Det som tyder på att sanningen ligger någon annanstans är att Charlotte Gustavsson redan var i Karlstad, där solen placerats i regntunga moln, när klubben meddelade sitt beslut.

Det kostar på att vara vd för en förening eller företag.

Smällarna kommer och det gäller att klara av dem.

I det läget kanske en rustning är bättre än en knytblus?

FREDRIK PERSSON