Monday 23 April

Kreativiteten blev hans död

Tim Bergling är 22 år. Han kämpar för att nå ut med sin musik. Få leva drömmen.

Möjligheten kommer någon månad efter 22-årsdagen. 22 oktober 2011 släpptes "Levels". "Levels" fick en grammis för "Årets låt" och blev nominerad till en Grammy.

Fem dagar efter hans 24-årsdag, den 13 september 2013, kom så debutalbumet som skulle få hela världen på fall. Albumet "True" såg dagens ljus och alla blickar riktades mot killen med kepsen från Stockholm

Drömmen hade slagit in. Blivit sann. Nu dansade alla till hans musik. Tim bergling hade nått toppen och Avicci blev hans alias.

"Wake me up",  med sång av Aloe Black, blev listetta i över 60 länder och musiken hade nått även de högsta politiska kretsarna. I februari 2014 tilldelades Avicci Regeringens Musikexportpris och på så sätt en officiell "handelsvara" som inte bara skulle vara tillgänglig för fansen utan också beredd att stå bredvid det politiska etablissemanget.

När fotbollsspelet Fifa 2015 gavs ut var det Avicii som skapat ledmotivet.

Ett år senare - i början av 2016 - kom beskedet som chockade musikvärlden: Avicci meddelade att han skulle sluta turnera. 26 år gammal.

Beskedet mottogs med förtvivlan av fansen och av mängder av frågor från musikbranschen. Avicci bröt med sin manager och ville i framtiden nå sin kärlek: att få producera musik och slippa stå framför ett hysteriskt publikhav.

Han fortsatte att göra musik och målsättningen var att få klart ett nytt album. Det lyckades också, enligt skivbolaget.

Enligt skivbolagschefen Neil Jacobsen (Geffen Records) var allting klart.

Den 18 april betraktade alla inblandade att "det bästa albumet i Aviccis karriär" var färdig producerat.

Två dagar senare - den 20 april 2018 - hittades "Avicci död i Omans huvudstad Muskat.

En hel musikvärld försöker ta in, förstå och bearbeta borgången.

Ingen förstår hur det har kunnat skett.

Ett nytt album låg klart - betydligt bättre än "Levels" enligt skivbolaget - och världen väntade.

Det kanske var den insikten som blockerade Tim Bergling. Han som en gång lämnat scenen eftersom han inte klarade av att åka världen runt och pumpa ut sin musik. Bara blotta tanken på att få/tvingas (?) göra samma resa igen med det nyproducerade albumet skapade en oro inför framtiden.

Dödsorsaken är inte känd, men polisen har i ett uttalande meddelat att det inte ligger något brott bakom dödsfallet och att de har en "klar bild över det som hänt".

Uttalanden som givetvis väcker frågor.

Men spekulationer kring hur en 28-årig kille med världen för sina fötter avlider är inte rätt. Inte för någon.

Det kan bara i sammanhanget slås fast att vänner är de som verkligen bryr sig. Vänner som vågar ta drastiska och tunga beslut. Vänner som finns där både när himlen ler och när allt verkar hopplöst. Vänner som du kan ty dig till 24/7.

Tim Bergling gav av sig själv och lät miljoner av fans få en del av honom.

Men trots all framgång, försäljningssuccér och listettor fanns det ingen som kunde hjälpe honom när han bad om en enda sak, nämligen: "Wake me up"
FREDRIK PERSSON