Wednesday 14 February

Ledin, OS-fiaskot och Dagen D...

Hockeyn först: för ett par månader sedan beskrevs då kontraktlöse 39-åringen Per Ledin som en frälsare av KHK. Klubbledningen menade att värvningen av Per Ledin skulle generera i omkring 500 personer extra per hemmamatch och dessutom flera mål och assists från hans klubba..

Efter 14 matcher var det slut. I det här läget hade förtroendakapitalet börjat raseras och flera olika orsaker bidrog till att Per Ledin lämnade klubben.

Märklig attityd på träning, slagsmål med lagkamrat på träning och ett facit på isen som var lika klent som "extrapubliken" på läktarna. En målgivande passning blev det innan Per Ledin byttes ut mot en allsvensk forward.

Kanske det bästa som hänt på hela säsongen. Nu kommer gruppen samman, får in en riktigt duglig målskytt, vässar Johan Holmqvist och hoppas på en eller ett par nyförvärv innan den 15 februari.

"Vi har ingen stor plånbok", berättade sportchef Patric Larsson häromdagen. Mot bakgrund av att företagsnätverket bakom Powerteam snart plockat in en miljon kronor, så borde det finnas utrymme ekonomiskt.

Per Ledins lönekostnad försvinner och ersätts av betydligt lägre.

Henrik Törnqvist lämnade till Linköpings HC.

Flera utlåningar och förändringar borde ge stora möjligheter att få loss spelare för de sista matcherna.

Om det faller på ekonomin, så måste det innebära att Johan Holmqvist gjort sin bästa löneförhandling i karriären...

Om det handlar om mycket i KHK, så handlar det om desto mindre i Pyeongchang.

Det känns som Pyeongchang är en plats ingen vill besöka.

När våra skidkanoner plöjer mjölksyra i längdspåren, så är det bara ledarna som finns där. Och när väl upploppet nalkas och OS-medaljerna ska fördelas så är det ungefär lika mycket folk som på en division IV match i fotboll.

Ca 500 personer såg en av skidgrenarna under tisdagen och det är hemskt. Det verkar bara vara anhöriga, media, ledare och funktionärer som finns på läktaren. Det är kanske därför som våra skidprofiler så lätt hittar sina anhöriga på läktaren efter sina lopp.

Det hjälper inte hur mycket ljudeffekter Kanal 5 försöker plocka in. Det hjälper inte att man plockat in nästintill hela seniorlandslaget ("Foppa", Johan Olsson, Therese Borssén, Carl-Johan Bergman, Anders Södergren, Anna Olsson osv). Inte heller att man jobbat hårt med studiodekoren och värvat profiler från grannkanalerna. Hur gärna Kanal 5 än försöker bringa in en strimma av OS-feber till de platser där tv-tittarna finns, så finns inte rätt atmosfär där.

Nu kan inte Pyeongchang anklagas för det här. OS kom till Sydkorea och i god tid fanns resrutter och paket klara för presumtiva resenärer.

Men Sydkorea lockar inte i dessa dagar.

När till och med vissa aktiva känner visst obehag att vara på plats, så ska inte den sportintresserade bära ansvar för det publikmässiga fiaskot.

Det är nog så att en granne några mil bort bär det fulla ansvaret för att OS blir som en division IV-match i fotboll istället för en folkfest...
FREDRIK PERSSON