Monday 6 February

Melodifestivalens sista dans?

En bloggare, en fd hockeyspelare (Björklöven) och en skånsk "Änglahund" - Clara Henry, David Lindgren, Hasse Andersson - är handplockade för att lotsa kolossen Meldifestivalen 2017 i hamn.

Ingen avundsvärd uppgift i ett programformat som redan känts för stort och segt. Det är en lång väntan på finalen på Friends Arena. Det känns som om deltävlingarna blir mer och mer urvattnade för varje år. Ändå har ett bidrag i varje deltävling skurits bort på senare tid. Numera är det sju bidrag i varje deltävling, där mer än halva startfältet (!) går vidare. Men det är ändå för många. 28 schlagerlåtar är för mycket.

Tittarsiffror och röstrekord nämner en del som betydande faktorer för att festivalen ska fortsätta rulla på i nuvarande tappning.

När det gäller tittarsiffrorna brukar de dala i takt med att deltävlingarna avverkas för att sedan komma tillbaka på hög nivå när det är final. Röstrekord bör tas med en nya salt. Med dagens nya regler går det att få med fler röster varje gång vid ett tillfälle om man röstar på ett speciellt sätt.

Alla koncept har sin livslängd och det som kändes nymodigt, fräscht och begåvat tidigare behöver nödvändigtvis inte vara lika vasst nu.

En återgång till en final är kanske en tanke värd att fundera över.

10 eller 12 bidrag som på en kväll gör upp om segern.

Festivalvinnaren är då korad på ett par timmar jämfört med hur det är idag, då det tar över en månad innan segerlåten är framröstad.

En enda final istället för sex akter (fyra deltävlingar, Andra Chansen, Finalen), skulle också ekonomiskt vara av betydelse för SVT.

Det skulle frigöra resurser till andra programsatsningar.

Och jag är ganska övertygad om att slutsegraren blir densamma oavsett om festivalen rullar på som nu eller avgörs i ett enda race.

Programformatet kommer säkert att ses över. Återstår bara att se när vi får besked och om/när vi får höra "Sverige - vi har ett resultat" vid bara ett unikt tillfälle kommande upplagor av Melodifestivalen.