Annons:
Monday 11 September

Oktober...

Vi bjuds in med armbågen. Det är piskande regnskurar som i vinden kryper nära skinnet. Det är ihållande. Det är oktober...

I vårt grannland Danmark kallas den fiskemånad. Här nöjer vi oss med att kort och gott konstatera: höstmånad.

Vore det inte för vackra Petra Marklund, så skulle månaden september för evigt varit begravd i mörkrets dystra tystnad.

Petra Marklund sjöng under flera år i skydd av höstmånaden - under artistnamnet "September". Hon valde förmodligen sitt alibi för att hon fyller år den 12:e i denna månad.

Jag har också födelsedag den här månaden - den 16 september.

Det plockar inte bort någonting från den tristess som denna månad besitter. När den dessutom - som det här året kantas av ett grått, trist regn, så blir det ett jobbigt möte.

Visst, det finns ljusglimtar denna månad som bär samma nummer som är alla fotbollsspelares våta dröm "tröja nummer 9". Där finns ett hav av kantareller för den som vill plaska i vattensjuk grönska. Det finns en och annan tv-serie som bibehåller nerv under hösten och det finns avgörande fotbollsmatcher till mästerskap vi drömmer om.

I övrigt är det bara att bita ihop. Försöka le mot de medmänniskor du möter och göra bra saker. Men det är svårt. Det känns som om mungiporna behöver en skylift för att höjas. Trösten som brukar omge oss: "att det blir bättre sedan" - är inte direkt relevant.

Det blir lksom inte bättre. Inte när oktober och november sitter i ditt väntrum.

Men vi har fått det här livet för att leva det.

Vi får anpassa oss till det.

Förse oss kraft, mod, hopp och styrka i de situationer som vi utmanas av under den här månaden.

September kan ju trots allt vara ganska vacker.

Titta bara på Petra Marklund...
FREDRIK PERSSON