Thursday 15 February

Sagan fortsätter

För sex år sedan spelade Östersunds FK i fjärde divisionen. Vid samma tidpunkt signerade Arsene Wenger ett nytt kontrakt med Arsenal. Sedan dess är det mesta sig likt i Arsenal, men ingenting - absolut ingenting - är sig likt i Östersund. För sju år sedan vandrade en 37-årig man från Solihull in genom grindarna till Jämtkraft Arena. Han visste inte mycket om fotbollen i Östersund, men han såg direkt att det inte var besvarad kärlek från alla utomstående mot laget och dess spelare. En faktor var den blygsamma serietillhörigheten, men en annan var att spelarna - enligt Graham Potter - i vissa sammanhang visade fel attityd och detta avspeglade sig bland supportrar och andra i Östersund.

Så resan mot ljuvligare platser, större matcher och fullskaliga rubriker inleddes med att försöka charma staden Östersund. Graham Potter skickade spelarna på teater, dans och en del annat som låg en bra bit utanför fotbollen. Spelarna svetsades samman och Graham Potters spelidé började sakt men säkert fästa sig.

Resan mot eliten gick snabbt. Graham Potter höll envist kvar vid sin fotbollsfilosofi och han handplockade spelare som knappt var ordinarie i sina lag. De här spelarna formade Graham Potter och gav dem självförtroende.

Om någon för sex år sedan hade berättat att Östersund torsdagen den 15 februari skulle möta Arsenal på Jämtkraft Arena så hade sjukvården fått börja arbeta. Ett fullständigt galet påstående. Så långt från verklighet och fakta som det går att komma. Men dagen kom.

Nu är den här.

Arsenal genrepade inför 83222 åskådare mot Tottenham i helgen. Samtidigt besegrade Östersund i en cupmatch Trelleborg.

I sammanhanget ska betänkas att det i hela Östersunds kommun 49806 personer...

Det kommer vara en vacker kväll för väldigt många.

Väldigt bister för Arsene Wenger som tvingas kliva igenom meterhöga snövallar innan han i minusgrader kan kura ihop sig på spelarbänken. Här finns inga figursydda läderstolar med Arsenal-emblem som hemma i London. Här finns samma bänkar som för sex år sedam, då Östersund spelade mot division II-lag.

Det är en saga som precis som böckerna om Harry Potter har utrymme för flera uppföljare.

Det är en saga bara i sig att engelsmannen Graham Potter får skaka hand med sin tränarkollega Arsene Wenger.

Östersundsspelarna kommer att få medverka i ett sammanhang som de aldrig glömer och förmodligen aldrig mer kommer att få uppleva.

Arsenals spelare åker till snö och drivis med en enda förhoppning att komma hem utan blåfrusna tår.

Det är det som kan bädda för något vackert ikväll i Östersund.

Och som ni vet: fotbollen är alltid rund...
FREDRIK PERSSON