Tuesday 31 October

Vilken match för FK Karlskrona!

Det finns dagar i november som inte är speciellt upplyftande. Snarare beslående tråkiga, jobbiga och trista.

För en fotbollsspelare är månaden likadan.

För merparten av spelarna är säsongen redan över. Resultaten under året har skickat laget till en position, där den sista matchen i november inte spelar någon roll.

Men för några utvalda fotbollskillar är den sista seriematchen i november någonting helt annat. Det är 90 minuter som är inramade med festliga förtecken såsom mycket folk, stort mediafokus och viktig matchutgång.

När Söderettan på lördag avslutas så är Blekingefotbollen att gratulera. Länets främsta lag: Mjällby AIF och FK Karlskrona står där i strålkastarskenet och är involverade i helgens absolut mest intressanta matcher.

För FK Karlskrona ter sig denna inbjudan till fest som aningen märklig.

Redan för flera veckor sedan spelades ett nytt säkrat division I-kontrakt hem och laget har sedan dess kunnat pusta ut.

Men på lördag så spelar laget den kanske viktigaste rollen i hela avslutningsomgången.

FK Karlskrona reser till Landskrona IP för att möta en tabelletta som lider alla helvetes kval efter att ha sumpat seriesegern gång på gång de senaste veckorna. Tre förluster på de fyra senaste har gjort att en "redan klar" serievinst är förvandlad till en "måste-match" på lördag.

När huvudopponenten om seriesegern Mjällby AIF möter Ljungskile är det föga troligt att den gulsvarta poängmaskinen (fem raka vinster) hackar. Seger för Mjällby i landskapet, där en baddräktskung vid namn Panos för många år sedan skapade fotbollsfeber tillsammans med släkten Wåhlemark, så är Landskrona BoIS tvingade att ta poäng mot Karlskrona.

För Karlskronas del handlar det om att vinna matchen för att säkra klubbens främsta framgång i det nationella seriesystemet - en fjärdeplats.

Men det handlar om så mycket mer:

Känslan att få kliva in inför omkring 5000 åskådare i en avslutningsmatch, där allt fokus ligger. Det borde vara en drömscen för en spelare som Karl Lindqvist. Som barnbarn till länets kanske främsta allsvenska fotbollsspelare så här långt: Lars "Bambis" Lindqvist, vill han nå samma höjder. En framskjuten roll i en match av den som lördagen erbjuder är en magisk möjlighet.

Här finns möjlighet att visa fotbolls-Sverige sina egenskaper.

Här finns också möjlighet för ex-Mjällbyspelare som Rasmus Persson och Anton Dahlström att briljera.

De som säger att Karlskrona inte vill vinna för att hjälpa Mjällby skjuter sig i foten.

Vem vill inte avgöra inför en storpublik på en klassisk arena?

Vem vill inte säkra den bästa placeringen i klubbens historia?

Vem vill inte träda fram och få blickarna riktade mot sig?

Dessutom: när Mjällby låg nedbäddade i svår formsvacka och Göteborgslaget Utsikten var på väg att knipa kvalplatsen till elitfotbollen, då gick Karlskrona ut på Västra Mark och vann matchen över Utsikten som därefter rasade ihop och föll bort från toppstriden.

På lördag kan FK Karlskrona göra samma sak.

Då kan laget gå ut och vinna matchen mot Landskrona BoIS, bli fyra i serien och få allas uppmärksamhet.

Det är en prestation det kommer att låta tala om sig i så fall. Kanske fram till nästa säsong.

På lördag eftermiddag vet vi besked, då är fotbollsfesten över...
FREDRIK PERSSON