Restaurang
Övriga

Sturkö Rökeri

Försommaren 1988 satte Herbert Eriksen igång gårdsröken som bestod av en 50x60 cm stor trälåda ovanpå en murad eldstad. Där började han något som sedan skulle bli ett livsverk, Herbert rökte fisk. All fisk tog snabbt slut men inte efterfrågan, så Herbert fick bråda dagar att förse förväntansfulla turister med sina rökta läckerheter.

Efter en speciellt hektisk sommarsäsong togs beslutet att helhjärtat satsa på rökningen men för att hålla kostnaderna nere i detta galna företag börjades det försiktigt. Familjens Saab blev utan tak och med tegel från en rivningskåk i Nättraby murades de två första ugnarna i garaget, ugnsdörrarna tillverkades av den skrotade oljepannan.
2014 firar rökeriet 25 års jubileum, mycket är ändrat. Idag drivs Sturkö Rökeri av barnen Andreas och Kristin tillsammans med mamma AnnKristin i en modern och EU-anpassad anläggning. De gamla trotjänarna, de två första ugnarna, används fortfarande med två extra ugnar (en för varmrökning och en kallrökningsugn) som avlastning.
Det som utmärket Sturkö Rökeri är att man är mycket noga med att följa den tradition att röka som familjen byggt upp sedan starten. Rökugnarna är gjorda enligt samma princip som på 1400-talet och eldas direkt under den hängande fisken. - Det tar minst 8 timmar att röka ibland mer, Hantverk går inte att stressa fram. ”Andreas EriksenKontakt:

0455 - 42 054 STURKÖ
0455 - 38 63 88 KARLSKRONA

0455-420 54
E-Mail
Hemsida