Publicerad: Monday 13 February. Uppdaterad: 13/02 17:16

Fri blodtrycksmätning på Alla Hjärtans dag


Annons:

På Alla Hjärtans dag den 14 februari kommer minst 87 av Kronans Apotek erbjuda fri blodtrycksmätning. Detta inkluderar bland annat Karlskrona och Karlshamn.
- Det finns anledning att följa sitt blodtryck, till exempel om man går på en behandling för högt blodtryck, om du fått rådet att mäta ditt blodtryck från din läkare eller om du känner oro för ditt blodtryck, säger David Cambert Berglund, apotekare på Kronans Apotek som själv hjälpt kunder med ambulans efter blodtrycksmätning.

Högt blodtryck är en riskfaktor för en rad sjukdomar som stroke, hjärtinfarkt, hjärtsvikt, njursjukdomar, demens och försämrad blodcirkulation i benen. Blodtrycket kan vålla problem både om det är för högt eller för lågt.

Minst 87 av Kronans Apotek mäter blodtrycket och den 14 februari, Alla hjärtans dag, och den 22 februari, erbjuds tjänsten utan kostnad både i Karlskrona och Karlshamn.

- För något år sedan tog jag blodtrycket på en kund som var blek och ostadig. Det visade sig att han hade 70/50 i tryck mot normala ca 130/80. Han hämtades med ambulans från apoteket och överlevde därför sitt blödande magsår, säger David Cambert Berglund

- Det kan finnas anledning att kolla sitt blodtryck med regelbundenhet, särskilt för de som går på behandling för högt blodtryck eller om läkaren rekommenderat det. Känner man oro för sitt blodtryck kan det också vara en trygghet att mäta det.

Idag finns bra blodtrycksmätare som gör att man kan mäta sitt blodtryck på egen hand hemma. De kostar från cirka 700 upp till 1200 kronor på Kronans Apotek. Ytterligare ett alternativ är att besöka ett Kronans Apotek som mäter blodtrycket, normalt mot en kostnad på cirka 60 kronor, men kostnadsfritt den 14 och 22 februari. Kundklubbsmedlemmar kan också mäta sitt blodtryck kostnadsfritt.

Det är också viktigt att mäta sitt blodtryck rätt. Bland annat ska du undvika kaffe eller rökning minst 30 minuter före och du behöver vila cirka fem minuter innan själva mätningen. Annars kan du få felaktiga värden.

Pressmeddelande av Kronans Apotek.Till Startsidan

Dela adress till notisen: