Publicerad: Wednesday 15 March. Uppdaterad: 15/03 16:04
Foto: Kronans Apotek

Nu kommer pollen till BlekingePollensäsongen har redan börjat. Under de senaste veckorna har försäljningen av pollenläkemedel ökat kontinuerligt på Kronans Apotek i Blekinge. Från vecka fem till vecka tio har försäljningen gått upp med 38 procent i Blekinge. Nu väntas högre temperaturer och mer pollen.

- Det finns effektiva receptfria pollenläkemedel som tar bort de mesta av de besvärliga symtomen på pollenallergi. Det är också klokt att börja sin medicinering i tid, säger apotekare Jenny Frennfelt på Kronans Apotek i Karlshamn.

I första hand är det pollen från hassel och al som kommer tidigt och som ger de största problem för allergikerna under mars månad. Pollen kan också komma från kontinenten och in över Sverige med sydliga vindar. Något som märktes i delar av Sverige under vecka 6 och 7 då pollen blåste in från bland annat Polen. Omkring 14 procent av barnen och 25 procent av vuxna lider av någon form av pollenallergi i Sverige.

- Nu när temperaturerna går upp kommer halterna av pollen att öka. Många får besvär med rinnande näsa, nysningar, irritation i ögonen, säger Jenny Frennfelt.

Pollensäsongen i Sverige kan delas in i tre perioder: våren då lövträden blommar, sommaren med gräsets pollen samt sensommaren/hösten som är gråbons säsong.

- Pollenallergi är besvärligt och det finns goda skäl att hålla koll på pollenhalterna. Det finns gott om effektiva receptfria läkemedel som effektivt kan lindra symtomen, säger Jenny Frennfelt.

Tips från Kronans Apotek inför pollensäsongen:
-Se till att ha pollenläkemedel hemma och ta dem i tid så mår du bättre
-Vädra inte
-Undvik att torka tvätt eller vädra sängkläder utomhus, då pollen lätt fastnar
-Våttorka istället för att dammsuga
-Träna helst inomhus
-Skölj gärna ur håret på kvällen om du varit utomhus under dagen

Pressmeddelande av Kronans Apotek.Till Startsidan

Dela adress till notisen: