Publicerad: Wednesday 21 June. Uppdaterad: 21/06 05:24

Advokat som fick livstidsdömde Kaj Linna frikänd fick mordåtalad släppt i Karlskrona


Annons:

De börjar bli många och uppmärksammade nu - rättegångsfallen där klienter till advokat Thomas Magnusson kan byta ut år bakom murarna mot frihet. Senast i raden är livstidsdömde Kaj Linna, som efter att ha beviljats resning för ett mord 2004 i Piteå. Men det inte alla minns är att advokat Thomas Magnusson 2003 spelade en betydande roll i Blekinge, då en 36-årig man blev frikänd för ett uppmärksammat mord i bostadsområdet Kungsmarken i Karlskrona.

Jag bevakade själv mordrättegången i Blekinge tingsrätt i november 2007. Den gången som nyhetsreporter för Sveriges Radio. Jag minns hur polisens utredare var fasta i sin övertygelse att den Kalmarbo i 30-årsåldern som plockats in var "rätt man".

Enligt polisens utredare skulle Kalmarbon och den mördade 56-årige Kungsmarksbon stött på varandra på en kriminalvårdsanstalt.

56-åringen som, innan han brutalt slogs sönder och samman i trapphuset till sin lägenhet 2003, levde ett undanskymt, ensligt liv i bostadsområdet hade blivit flyktigt bekant med den mordåtalade Kalmarbon på anstalten.

Motivet - enligt polisen - skulle ha varit att 56-åringen i sin bakgrund hade misstankar riktade mot sig att ha förgripit sig sexuellt mot barn. Detta skulle enligt polisen ha fått Kalmarbon att söka upp den äldre mannen och slå ihjäl honom.

Men trots att blodansamlingar från 36-åringen påträffades i anslutning till den mördade 56-åringens lägenhet, så lyckades mannens advokat - advokat Thomas Magnusson - få sin klient frisläppt.

Thomas Magnusson har också haft hand om flera andra uppmärksammade rättsfall.

Han var försvarsadvokat åt den kvinna som - tillsammans med sin pojkvän - dömdes för att ha mördat sin far Göran Lundblad. Skälet skulle vara att henns far ogillade förhållandet med grannpojken och när han hotade att göra dottern arvslös så dödade paret honom. Det hela uppdagades då pojkvännen till en kvinnlig sökledare i organisationen Missing People berättat var de grävt ner lantbrukaren.

Andra fall med Thomas Magnusson i större roller är den stora mångmiljonsvindeln från ett företag i Kalmar för någrqa år sedan. En kvinnlig anställd misstänktes för att genom fejkade fakturor tillskansats sig summor på över 20 miljoner kronor. Magnusson försvarade vid rättegången kvinnans make.

Dödsolyckan för en tid sedan - då en kvinna slungades 30 meter upp i luften efter att ha blivit påkörd av en manlig bilist i Kalmar - är ett annat mål.

Även här skötte Kalmaradvokaten Thomas Magnusson försvaret vid rättegången i Kalmar tingsrätt.

Det är med andra ord inte bara Kaj Linna och efterspelet till som hände i Piteå som fört fram Thomas Magnusson i rampljuset. Han har vid flera andra tillfällen anlitas för att sköta försvaret åt klienter som stått åtalade för grova brott.
FREDRIK PERSSON

 Till Startsidan

Dela adress till notisen: