Publicerad: Thursday 29 June. Uppdaterad: 29/06 06:42

35 år efter storhetstiden - nu återuppstår guldklubben


Annons:

Det handlar om en av länets främsta klubbar. En idrottsförening som dominerat sin sport såväl nationellt som internationellt. Det kan handla om ett fantastiskt återseende och en nystart av den förening som bildades under tidigt 1970-tal.
I dag kom första steget mot ett nytt BGK Valje och hela bangolf-Sverige håller tummarna för att de planer som idag presenteras ska bära frukt.

Under hela 1980-talet var BGK Valje en av de ledande bangolfföreningarna i Sverige. Framgångarna kom regelbundet och anläggningen vid Tivoliparken i Sölvesborg byggdes om och fick en utformning som bar samma höga klass som de anläggningar som fanns på kontinenten.

Veckotävlingar spelades varje vecka, årliga nationella tävlingar på filt och eternit samt flera andra olika evenemang gjorde parken i Sölvesborg till en flitig mötesplats och en arena för högklassig idrott.

Ur de egna leden kom flera talanger.

Efter SM-vinnaren Per-Olof Olsson föddes ständigt nya stjärnspelare. Spelare som skulle dominera både den nationella och internationella scenen.

Den största stjärnan blev utan tvekan Daniel Granqvist.

Daniel Granqvist var en bollbegåvning som var lika vass med golfklubban som med hockeyklubban eller fotbollen. Han var en unik talang och han hade gåvan att vara född med föäldrar som insåg värdet av att hålla på med flera idrotter samtidigt i unga år.

Under tonåren innebar det att Daniel Granqvist sköt seriepoäng åt Sölvesborgs GoIF på Svarta Led, täckte skott åt Sölvesborgs IK på Sölveshov och plockade hem svenska och nordiska medaljer i bangolf.

Det var först när han gick ut Bokelundsskolan och årskurs nio som han tvingades välja.

Det blev ishockeyn.

En hockeyutbildning på gymnasienivå, en lägenhet tillsammans med bästisen Per Rosenqvist i Lindängen, en personlig mentor och så stenhård träning i Malmö ishall.

När Daniel Granqvist lämnade kommunen försvann också en del av nerven kring bangolfen i Slölvesborg.

Andra klubbar tog för sig.

Olofström och Asarum blev starkare och BGK Valje tynade bort. Försvann.

Anläggningen i Sölvesborg blev en misär. Ett förfall.

Där Per-Olof Olsson 1982 gick ut på slutrundan mot sina duellanter Peter Blomqvist och Michael Karlsson finns nu ungenting kvar.

Allt är gömt i högt gräs och misskötsel.

BGK Valje fick en fortsättning. Men inte i Sölvesborg utan där det en gång i tiden började - nere vid Strandcafeét bid Valjeviken.

Banorna visserligen från en svunnen tid och märkta av campande "promille-spelare", men det fanns 18 banor.

Klubben levde vidare här ett tag innan den försvann.

En av länets mest meritfyllda klubbar såg därmed ut att vara död och begraven.

Men.

Det var fram till nu.

Fram till idag.

Den sista torsdagen i juni 2017 innehåller en öppning som gör att Sölvesborgs kommun kanske åter får en stormakt inom bangolfen.

För genom ett initiativ från en semestrande man från Yngsjö som delat kärleken med bangolfen under lång tid kan BGK Valje nu bli återuppfött.

Den 7 januari 2016 beslutade BGK Valje - som då tävlade under namnen Sölvesborgs BGK - att lägga ned.

Klubbens ordförande Alf JOhansson såg ingen framtid.

Men nu kan den finnas.

"Yngsjömannen" har fått med sig ett par andra entusiaster och tillsammans med en driftig ägare till campingen där banorna finns så är det nu goda möjligheter till en nystart.

Ett första möta har skett och nu under veckan kommer killarna att gå igenom de 18 banor som finns i Valje. Göra en värdering av vad som krävs för att placera Valje på kartan igen.

Det vore en dröm om klubben föddes på nytt.

Jag drömmer om en invigning med kommunledning, klubbar och så ett inledande varv (golfrunda) mellan de tre personer som sommaren 1982 gick ut tillsammans för att göra upp om SM-guldet i bangolf för herrar på anläggningen i Sölvesborg.

35 år efter "Pelles" bragdguld skulle han, Michael Karlsson, Peter Blomqvist och varför inte kille som nosade på dem: Urban Olsson köra ett varv till. Mörrum Hockeys starke man - själv grym spelare i Limmared på 1980-talet - JAnne Mattsson kunde varait konferencier.

Sedan kunde vi kört igång!

BGK Valje bildades 1973.

Något säsger mig att klubben bildas på nytt sommaren 2017.

Fantastiskt kul i så fall.
FREDRIK PERSSON
buxx@live.se

 Till Startsidan

Dela adress till notisen: