Publicerad: Friday 24 February. Uppdaterad: 24/02 18:39
Fredrik Dalenfjäll och Christian Schaanning. Foto: BTH

Internationellt filmpris till tidigare BTH-studentFredrik Dalenfjäll, tidigare student i digital ljudproduktion vid BTH, Blekinge Tekniska Högskola, vann i söndags priset Golden Reel Award på en filmgala i Los Angeles. Golden Reel Award är ett filmljudpris från branschorganisationen Motion Pictures Sound Editors och är det finaste filmljudpriset, i klass med en Oscar.

Fredrik och hans ljudteam mottog priset i kategorin ”bästa utländska film”. Filmen som Fredrik ljudlagt är ”The King’s Choice”, en norsk/irländsk produktion från 2016.

– Priset betyder väldigt mycket för mig då det är ett av de mest prestigefyllda i dessa sammanhang. Jag är otroligt glad över att ha vunnit, säger en lycklig Fredrik Dalenfjäll.

När Fredrik började studera vid BTH hösten 2008 hade han inte speciellt mycket kunskap om ljud mer än att han hade gjort lite enklare musik i diverse ljudbearbetningsprogram. Det var till och med så att Fredrik några gånger funderade över om han verkligen valt rätt inriktning. Men det hela ändrades ganska snart då han fick en massa ny kunskap på programmet Digital ljudproduktion i Karlshamn.

– Jag fick lära mig allt, från grunderna i ljudproduktion till själva slutprodukten. Under det andra året var det dags att välja inriktning, antingen spel eller film. Jag hade tidigare varit inriktad på spel men insåg att det egentligen var film jag ville jobba med, säger Fredrik Dalenfjäll i en kommentar.

– Jag är mycket glad för Fredriks pris och samtidigt väldigt tacksam över att han är nöjd med sin utbildning och hur den har påverkat hans yrkeskarriär. Det är en riktig bragd inom filmljudkretsar att få motta ett pris av Motion Pictures Sound Editors, säger Daniel Nilsson, ansvarig för programmet Digital ljudproduktion vid BTH. Fredrik är ett mycket bra exempel på att utbildningen vid Campus Karlshamn förbereder studenterna för yrkeslivet.

Pressmeddelande av BTH.Till Startsidan

Dela adress till notisen: