Publicerad: Wednesday 15 March. Uppdaterad: 15/03 15:52
Foto: Kommunförbundet Skåne

Solceller har ökat kraftigt i SkåneSolceller blir allt mer populärt och antalet anläggningar ökar i alla Skånes kommuner. De nya solcellerna som installerades i Skåne under 2016 producerar el som räcker till 4 200 familjer under ett år. Det visar en undersökning som Solar Region Skåne och Energikontoret Sydost genomfört.

- Det lockar många att producera sin egen el eftersom det är rent, tyst och mljövänligt. Dessutom är det ekonomiskt fördelaktigt, säger Johan Nyqvist, verksamhetsledare på Solar Region Skåne.

Störst installerad effekt i Skåne finns i Helsingborg, Lund och Malmö. Även i Blekinge har det skett en stor ökning. Under 2016 ökade den installerade effekten med 74 % jämfört med 2015.

- Vi ser att det byggs både små och stora anläggningar och att såväl villaägare, som lantbrukare och större företag investerar i solceller, säger Johan.

I många kommuner finns det så kallade solkartor och där går det att se potentialen för solenergi på byggnader.

- Om du tittar på ditt eget tak på kartan så ser du vilken potential det har. Om förutsättningarna är goda kan du söka ett ekonomiskt solcellsstöd hos Länsstyrelsen. Behöver du tips och råd så kan du få det kostnadsfritt av din kommunala energi- och klimatrådgivare.

Pressmeddelande av Kommunförbundet Skåne.Till Startsidan

Dela adress till notisen: